DEZYNFEKCJA WARSZAWA I OKOLICE OFERTA:

Dezynfekcja (po polsku dosłownie oznacza odkażanie) –

postępowanie mające na celu niszczenie drobnoustrojów i ich przetrwalników.. Dezynfekcja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów, ale nie zawsze usuwa formy przetrwalnikowe. Zdezynfekowany materiał nie musi być jałowy. Dezynfekcja, w przeciwieństwie do antyseptyki dotyczy przedmiotów i powierzchni użytkowych.

Wyniki dezynfekcji zależą od trzech czynników:

-drobnoustroju – gatunek, liczba, aktywność fizjologiczna,
-środka dezynfekcyjnego – właściwości chemiczne i fizyczne, stężenie, czas działania,
-środowiska – temperatura, wilgotność, pH, obecność materii organicznej, poziom kationów Ca2+ i Mn2+ itp.

Do dezynfekcji Firma Kramp-pest stosuje metodę opryskową, metodę zamgławiania, ozonowanie oraz dezodoryzację.

Metoda opryskowa

polega na wprowadzeniu za pomocą butli ciśnieniowej rozcieńczonego preparatu w miejsca poddane dezynfekcji. Dezynfekcja metodą opryskową zawsze jest przeprowadzana w ciszy ale nie zawsze można przebywać w pomieszczeniu dezynfekowanym. Ma na to wpływ rodzaj drobnoustroju i środka dezynfekującego.

Świetnymi przykładami są grzyb na ścianie do którego likwidacji używa się preparatów bezpiecznych dla ludzi natomiast bakterie gruźlicy są dezynfekowane tak silnymi preparatami że należy opuścić miejsce pracy na kilkanaście godzin.

Zamgławianie- Jest bardzo skuteczną metodą w zwalczaniu wszelkiego rodzaju drobnoustrojów. Polega ona na rozpyleniu gorącej pary zawierającej preparat. Podczas tej metody technik jest w stanie głębiej wprowadzić preparat, w miejsca gdzie nie dotrze on podczas stosowania zwykłego oprysku. Bardzo wysoka skuteczność dezynfekcji.

Zamgławianie posiada jedną wadę podczas wykonywania zabiegu dezynfekcji, trzeba opuścić miejsce pracy nie zależnie od zastosowanych preparatów.

Usługa dezynfekcja Warszawa poprzez ozonowanie. Na początek czym jest ozonator?

Jest to urządzenie w którym w wyniku wyładowań niezupełnych wywołanych odpowiednio dużą różnicą potencjałów następuje synteza ozonu. Jest przetwornikiem, przy czym uzyskiwana w nim energia chemiczna jest funkcją dostarczonej w jednostce czasu energii elektrycznej.

Jest elementem nieliniowym, bowiem prąd przepływający przez ozonator jest nieliniową funkcją przyłożonego napięcia do jego elektrod.

Do czego stosuje się ozonowanie

  • likwidacji roztoczy kurzu domowego i alergenów;
  • neutralizacji zapachów w pomieszczeniach, oraz oczyszczania bakteriologicznego po zmarłych, po zalaniach i powodziach;
  • dezynfekcji obiektów inwentarskich – kurników, obór, chlewni, schronisk dla zwierząt;
  • obiektów związanych z produkcją spożywczą – zakładów mięsnych, mleczarskich, browarów, w przemyśle rybnym;
  • dezynfekcji dokumentów w archiwach, bibliotekach, sądach, przy odgrzybianiu starodruków, akt, książek;
  • dezynfekcji w branży medycznej – izolatek, sal chorych, urządzeń i sprzętu medycznego, karetek pogotowia, ambulansów;
  • środków transportu – pojazdów i samochodów przewożących żywność, ludzi, produkty medyczne i leki, wagony kolejowe, samoloty, statki itd.;
  • klimatyzacji samochodowych oraz pomieszczeń klimatyzowanych np. biura, sale konferencyjne;
  • likwidacji zagrzybienia ścian i murów,
  • palarniach, saunach, obiektach sportowych,
  • ozonowanie ujęć wody pitnej z drobnoustrojów i bakterii.
  • produktach spożywczych – ozonowanie owoców, warzyw, jaj, mięsa – w celu zachowania dłuższej świeżości oraz zapobiegania namnażaniu się bakterii i grzybów.
  • działania te zdecydowanie wydłużają okres przydatności do spożycia produktów, oraz zapewniają czystość mikrobiologiczną.

Głównymi zaletami ozonowanie jest bezpieczeństwo dla alergików oraz nie skażenia żywności. W pomieszczeniu ozonowanym nie może przebywać żaden żywy organizm oczywiście oprócz bakterii i wirusów.

Cechy które wyróżniają ozonowanie od klasycznej dezynfekcji chemicznej:

  • pomieszczenia i przedmioty nie wymagają mycia po wcześniejszej dezynsekcji za pomocą ozonu w przeciwieństwie do niektórych dezynfektantów;
  • ozonowanie nie powoduje niszczenia się metali (korozji rdzy);
  • metodę ozonowania można przeprowadzać w pomieszczeniach gdzie jest pożywienie. Ozon nie powoduje skażenia jedzenia. Po przeprowadzeniu ozonowania w pomieszczeniu zostaje tylko tlen;
  • Ozonowanie jest metodą dużo dokładniejszą od klasycznych oprysków czy nawet zamgławiania z uwagi na to żę ozon jest gazem i potrafi dotrzeć w każde miejsce;
  • Ozonowanie doskonale dezynfekuje powietrze.

Dezodoryzacja inaczej usuwanie brzydkich zapachów.

Dezodoryzacja jest jedną z form dezynfekcji. Usuwany jest niepożądany zapach artykułów codziennego użytku, wody, olejów, ciała, powietrza wnętrz lub strumieni gazów, wprowadzanych do atmosfery z różnych instalacji (np. przemysł, hodowla, obiekty gospodarki komunalnej). Dezodoryzacja jest stosowana m.in. w przemyśle tłuszczowym, podczas wyrobu tłuszczów jadalnych.

Dezodoryzacja strumieni gazów odlotowych z różnych obiektów działalności gospodarczej prowadzi do zmniejszenia strumienia zapachowego (ilości odorantów, emitowanych w jednostce czasu). Pozwala zmniejszyć odległości od obiektów, w jakich występują niepożądane zapachy („odory”).

Nasza firma usuwa brzydkie zapachy trzema metodami:

  • Metoda opryskowa polegająca na wprowadzeniu za pomocą butli ciśnieniowej rozcieńczonego preparatu w miejsca podane dezodoryzacji.
  • Metoda opryskowa wykonywana jest w ciszy. Obecność podczas pracy osób postronnych jest uzależniona od zastosowanego preparatu.

Ozonowanie jest doskonałą metodą dezodoryzacji.